Ditmaal een digitale versie van het beroemde Fashionartikel. Dit keer staat Hugo Scherff, docent maatschappijleer en geschiedenis, centraal. Heeft Hugo Scherff een iconische stijl of is het alleen een iconische broek? Oordeel zelf…

Hoe zou u uw kledingstijl omschrijven? 

Dat wisselt bij mij nog wel heel erg; soms ben ik heel netjes gekleed en soms draag ik gewoon een spijkerbroek. Altijd als ik dit artikel in de schoolkrant lees denk ik: wow, die heeft hier echt ideeën over, maar dat heb ik eigenlijk niet. Ik vind altijd dat meneer Wegerif er heel netjes uitziet. Ik heb ook een broek gekocht omdat ik dacht: zoiets zou meneer Wegerif ook kunnen dragen. Als je je netjes kleedt, wordt er ook anders tegen je aangekeken. Op ouderavonden kies ik er bewust voor om me netjes te kleden, omdat ik anders niet serieus genomen word. 

Wat is uw grootste fashion blunder? 

Je moest eens weten hoe ik hier vroeger op school rondliep. Ik had dan een broek aan helemaal tot aan mijn navel opgetrokken, mijn shirt er ingestopt, goedkope sportschoenen met sportsokken die je er bovenuit zag komen eronder, een suffe bril en veel te veel gel in mijn haar. Alles bij elkaar zag dat er niet uit. 

U bent geschiedenis docent, als u dan een tijd moest kiezen qua kleding, welke tijd zou dat zijn? 

Als ik foto’s zie van jongeren uit de jaren 50 en 60, toen netjes in de mode was met gave jasjes en strakke kapsels, vind ik dat wel cool. De tijd van de flared jeans was natuurlijk een andere tijd, maar ik vind het soms te ver gaan met al die frutsels enzo. 

Als u kijkt naar uw leerlingen, wat vindt u dan echt niet kunnen? 

Ik moet nu wel oppassen met wat ik zeg, maar deze leerling kan ik wel omschrijven: hij heeft een shirt, waarvan de naad bovenaan het shirt helemaal tot halverwege zijn arm komt. Daardoor lijkt hij heel breed. Ik vind dat echt geen gezicht, dat weet hij ook. Wel vind ik dat hij voor de rest altijd heel goed nadenkt over wat hij draagt.  

Waarom draagt u flared jeans? 

Toen ik net ging studeren in 2003 was het minder raar dat jongens flared jeans droegen. Ik vond het toen geweldig dat een broek aan de bovenkant strak is en aan het eind een wijde pijp heeft. Ik had toen ook een flared jeans gekocht maar na een paar jaar was mijn broek versleten. Ik kon nergens anders een flared jeans vinden tot een paar jaar geleden. Ik vond ze op een raar Fries webwinkeltje en heb er toen meteen drie besteld. 

Tegenwoordig ben ik de enige die er mee loopt, wel zijn er steeds meer meisjes die flared jeans dragen. Maar blijkbaar ben ik niet iconisch genoeg om meer mannelijke navolgers te krijgen.