Op de Guido is de grote avond al jaren een begrip, en wordt het groots aangepakt. Iedereen kan zich opgeven, hoewel een beetje talent vaak handig is. Veel andere scholen hebben ook een soort talentenjachtavond of een theateravond, vaak gehouden in de aula van de school. We hebben van zeven scholen gevraagd hoe zij het aanpakken.

Duidelijk werd in ieder geval dat veel scholen hun talentenjachtavonden een hele gekke naam geven: zo heb je het muziekconcours, de propagandavond en de avond van het Corderius heet kunst en vliegwiel. En te beginnen met Corderius, op hun avond is vooral veel kunst te zien (no shit Sherlock), maar ook muziek en soms een beetje theater. De avond wordt georganiseerd door een docent muziek en zij bepaalt ook wie er door gaat. Daarnaast zijn er de kerstmusical en examenconcerten. 

Lek en Linge, een cultuurschool in Culemborg, pakt het groter aan. Op hun driedaagse ‘cultuurfestival’ kan iedereen, ook docenten, laten zien wat ze kunnen in bijvoorbeeld het schoolkoor, de dramaclub of door opera te zingen.  

Verder is een avond met poëzie in trek, twee scholen hebben zo’n soort avond waarbij de leerlingen van te voren bij verschillende vakken werken aan hun gedicht, met videoclip en liedje erbij. Wel is deze avond verplicht en alleen voor de eerste klassen. Één van die twee scholen heeft ook het muziekconcours, een talentenjacht die echt gericht is op muziek, en de leerlingen zelfs trainingen krijgen van conservatoriumstudenten waardoor het niveau heel hoog ligt. 

Tot slot is er nog het Café Chantant, als je goed hebt opgelet bij Frans, kun je al een beetje raden dat het muziekcafé betekent. En
ondanks dat je het van de naam niet zou verwachten, lijkt de avond van
alle avonden het meest op de grote avond. Er zijn naast muziek en
theater ook veel comedy acts en elk jaar treed ook daar de ‘Walter Leendertse van de school’ op. 

Veel scholen hebben dus wel iets, maar zo groot als de grote avond komt niet vaak voor. Uniek aan de grote avond zijn vooral de grote aanpak, te zien in het feit dat we elk jaar het grootste theater van de stad afhuren en het dat de leerlingen, via motor, bepalen wie er op de grote avond komt te staan.