Picasso, Michelangelo en Rembrandt zijn maar een paar van de grote kunsthelden die ooit geleefd hebben. Maar welke kunstdocent is de Picasso van onze school? Die vraag werd op een rustige donderdagmiddag beantwoord. Terwijl de school onwetend doorging met de dagelijkse gang van zaken, was er een pittige wedstrijd gaande in de kunstvleugel van onze school. De deelnemers moesten in drie kwartier een kunstwerk maken met het thema ‘Hollandse lente’. Drie deelnemende kunstdocenten en maar één winnaar. Wie zou de titel ‘Beste Kunstenaar’ winnen?  

Verloop wedstrijd  

In lokaal 61 zouden Maarten van Beveren, Arnoud van den Bout en Walter Leendertse vechten om de titel. Bij hun binnenkomst maakten van Beveren en van den Bout direct kenbaar dat ze nog geen idee hadden over wat ze gingen maken. Terwijl zij zich comfortabel maakten in het lokaal, was Walter Leendertse in het lokaal ernaast tegelijk bezig met de wedstrijd én aan het lesgeven. Hij had dus een extra uitdaging, namelijk hoe hij het lesgeven zou combineneren met een kunstwerk creëren. Maar voordat er serieus begonnen kon worden, moest er natuurlijk chocolademelk gehaald worden; kunst zonder chocomel is als een vis zonder water. Van den Bout begon met het afdrukken van verschillende soorten materialen en van Beveren begon met schilderen. Leendertse deelde tijdens zijn lesuur mondkapjes uit aan leerlingen. Terwijl Leendertse geheimzinnig bezig was aan de andere kant van de muur, waren van den Bout en van Beveren geconcentreerd bezig met hun kunstwerken. De zweetdruppels liepen langzaam van hun voorhoofden af, alle gedachten vergingen en ze bevonden zich in hun eigen wereld. Het was een bijzondere eer om een inkijk te mogen krijgen in de wereld van deze drie kunstdocenten.   

Inspiratie voor de werken  

De tijd die de kunstdocenten hadden, was zo voorbij. Terwijl het publiek dat zich verzameld had om de wedstrijd bij te wonen snel naar hun volgende les rende, zaten van Beveren en van den Bout gezellig na te praten. Van Beveren vertelde dat wanneer hij naar buiten keek, hij veel grijs zag, maar in de lente groeien er kleine narcissen en daarom moest dat element in zijn kunstwerk. Voor het Hollandse aspect voegde hij er een molen aan toe. Vervolgens vertelde van den Bout dat zijn kunstwerk geïnspireerd was door de manier waarop mensen denken in lente, namelijk ontplooien, uitpakken en aan de slag gaan met dingen. Een paar dagen later vertelde ook Leendertse zijn inspiratie achter zijn kunstwerk.  Hij moest iets met het virus Covid-19 doen omdat het op dit moment de Hollandse lente is. Met die extra kennis hebben hun kunstwerken nu nog meer waarde.  

Winnaar  

Jullie als leerlingen en leraren konden op de insta-pagina van de schoolkrant stemmen wie jullie de winnaar vonden van de kunstwedstrijd. Daar is uitgekomen dat *tromgeroffel* Maarten van Beveren de winnaar van de kunstwedstrijd is! Hierbij is hij uitgeroepen tot de beste kunstenaar van de Guido havo- en vwo-bovenbouw. Gefeliciteerd!  

“Hollandse Lente” Door Maarten van Beveren

Voor de kunstwerken van Walter Leendertse en Arnoud van den Bout sturen we jullie door naar onze Instagram pagina!

https://www.instagram.com/p/B9XZOlOgX-m/